כריסטיאן פרדריק מרטין הרביעי – האיש שעומד בראש חברת מרטין yifat
כריסטיאן פרדריק מרטין הרביעי – האיש שעומד בראש חברת מרטין yifat
כריסטיאן פרדריק מרטין הרביעי, נולד ב-5 ליולי, 1955. כריס מייצג את הדור השישי לשושלת מרטין שמוביל את החברה. כילד צעיר, כריס, התגורר בפינת נורת’ ומיין סטריט בנזרת’, בצד השני של הרחוב, ממש ממול המפעל הישן. המקום האידיאלי הזה למנהיג העתידי של החברה לא החזיק מעמד זמן רב, בגלל שאביו (פרנק מרטין) ואימו התגרשו כשכריס היה בן שלוש. אימו עזבה אז את נזרת’ יחד עמו. כתוצאה, כריס לא גדל במפעל כמו אבותיו. לעומת זאת, בילה שבועות, בכל שנה, עם סביו בנזרת’ במשך הקיץ וחופשות אחרות. הוא התחיל לעבוד במפעל כמו שסביו עשה, בעודו אורז מיתרי גיטרות של מרטין. לא הכל היה עבודת כפיים קשה, וכעת כריס מודה באופן גלוי שהוא היה אחראי להופעתם המיסתורית של סרטנים על שולחן המזכירות בשנות השישים. כמובן שהוא קיבל גיטרות, הראשונה הייתה 5-18 ו-GT-75 חשמלית מאוחר יותר, אך למרות כמה שיעורים סי. אף. מרטין הרביעי,כמו סבותיו, היה שבע רצון מלנגן מספר אקורדים בלבד.
לאחר שסיים את 12 שנות לימודיו בניו ג’רזי ופנסילבניה, כריס מרטין נרשם לאוניברסיטת קליפורניה, לוס אנג’לס (U.C.L.A.) כאשר התמחה בכלכלה. במהלך התקופה הזו, עבד חצי משרה בחנות הנגינה WESTWOOD שבמערב לוס אנג’לס, בזמן שהוא אוסף תובנות חשובות לגבי הצד הקמעונאי של תעשיית המוזיקה. כריס נהיה פעיל יותר בעסק של מרטין במהלך שנותיו במכללה, כאשר עזר במשרדים ובכנס NAMM שבשיקגו. הוא עבר בחדר המכונות, שם חתך פיסות צוואר גיטרה על המסור, ובמהלך קיץ 1973, העביר את זמנו בלמידה טכנית ופיזית של כל שלב בבניית גיטרה D-28S.
לחיות עם סבו באותה התקופה, נתנה לו גם את האפשרות ללמוד את מורשת משפחת מרטין והערכים המקוריים של השושלת ממקור ראשון של מישהו שהיה שם לאורך המאה העשרים. לעומת אביו, כריס היה יחסית ביישן ורציני, וסבו, סי. אף. השלישי, זיהה נשמה עדינה והחל לטפח את נכדו לתפקיד עתידי בחברת מרטין.
בשנת 1978, סי. אף. מרטין הרביעי הצטרף לחברת הגיטרות מרטין במשרה מלאה, לאחר שסיים את לימודיו באוניברסיטת בוסטון, עם תואר במנהל עסקים. הוא עבד במחלקות רבות, למד כיצד העסק מתפקד מהתחתית ומעלה ועשה זאת בזמנים המכריעים של אחרי השביתה. כריס צפה בבלגן הכלכלי שנוצר בעקבות מסעות אביו למקומות בתעשיית המוזיקה שמרטין לא הייתה מוכנה להיכנס אליהם. לאחר התפטרותו של פרנק מרטין בשנת 1982, כריס מונה לסגן מנהל שיווק ב-1985. במהלך התקופה הזו, טייל ברחבי המדינה ופתח קליניקות לגיטרות מרטין בחנויות ופסטיבלים. מהלך זה חיבר אותו עם אלפי נגני ומעריצי מרטין. רבים מהם חלקו את דעתם על הכלים המודרניים של החברה ומה היו רוצים לראות יוצא מנזרת’ בעתיד. באותו הזמן, כריס זכה לראות כלים שנבנו ע”י יצרנים מתחרים ולמד על תפקידה של מרטין בסצנת הגיטרה האמריקנית העכשווית.
סי. אף. מרטין הרביעי(כריס), עם אשתו, דיאן רפינק, וקלייר פרנסיס מרטין (סי. אף. מרטין החמישית).
מינויו של כריס מרטין כיו”ר החברה
הביישנות שלו החלה לפוג. במהרה, כריס חשב על דרכים להעצים את המשיכה של מרטין על נגנים מודרניים. התוצאה הייתה דגמי Martin J, והצלחתם העידה שהוא יודע לחוש מה הנגנים רוצים. בשנת 1986, לאחר מות סבו, סי. אף מרטין הרביעי, מונה ליו”ר החברה.
כריס וצוות ההנהלה שלו שינסו מותניים והתמקדו בגיטרה בעלת לוח התהודה השטוח, מיתרים ואביזרים נילווים. סדרת 16, בעלת המחיר הנמוך יחסית – יצאה לדרך. דגמי ג’אמבו חדשים הוצגו, ומרטין הצליחה לעמוד על שלה, בזמן שהגיטרה האקוסטית חזרה לתודעת הציבור. אבל אפילו בזמן שמרטין חזרה לרגליה בשוק משתפר, ראש החברה עדיין לא הרגיש בנוח לקרוא לעצמו המנהיג. קורס בעמידה מול קהל – עזר. אך כריס נתן את רוב הקרדיט לקורס Outward Bound, (קורס שמפתח עצמאיות וביטחון עצמי דרך אתגרים בטבע) על ההבדל המשמעותי שעזר לו לתקשר באופן יעיל עם עמיתיו לעבודה. כיום, הוא ממשיך לקבוע חופשות Outward Bound עבורו ועבור מבחר מצומצם של עובדי מרטין, לשם טיפוח עבודת צוות ותקשורת.
כריס מרטין הרביעי, יחד עם אבי גיל, בכנס NAMM ינואר 2018, אנהיים, ארצות הברית.
חייו של כריס מרטין השתפרו גם מחוץ לכותלי המפעל של מרטין. ב-19 למאי, 1990, התחתן עם דיאן אס. קפינק. הזוג נפגש תחת תנאים די מוזרים, אשר כעת התווספו כחלק צבעוני ומשעשע בהיסטוריית משפחת מרטין. הכל החל כאשר כריס הופיע במשפטה של דיאן לאחר שקיבל דו”ח מהירות. הוא הופיע במשרדה לשימוע, חמוש באסמכתא ואיורים שמתארים את כל פרטי העבר שלו, יחד עם העתקים של רכבו ומכונית המשטרה שעצרה אותו מקופסאות גפרורים. למרות שגם דיאן השתעשעה והתרשמה מההצגה של כריס, היא קבעה שעליו לשלם את הקנס. מספר ימים לאחר מכן, דיאן קיבלה שיחת טלפון מכריס ששאל אותה אם היא מעוניינת לאכול ארוחת ערב עם פושע שכמותו. כעת הוא צוחק שגזרה עליו גזר דין לכל החיים.
סגנון הניהול של כריס מרטין הרביעי
למרות שכריס מרטין הרביעי למד הרבה מסבו על המסורת הישנה של החברה, סגנון ההנהלה שלו שונה בהרבה מכל מרטין אחר. בזמן שחברת הגיטרות מרטין חוותה צמיחה עצומה לאורך שנות ה-90, הגמישות עם העובדים הפכה לחשובה ביותר, בזמן שמספר העובדים המשיך לטפס לעבר כמות אוכלוסייה של עיירה קטנה. כיום, עם קריה שמשתרעת על מעל ל-40 דונם, עדיין לוקח בערך דקת הליכה להגיע משולחנו של כריס מרטין, דרך דלת משרד פתוחה, לספסלים בהם עובדי העץ הזוטרים ביותר מתחילים את תהליך הרכבת גיטרת מרטין. באופן חלקי, כתוצאה מסגנון ההנהלה הזה, למרטין יש מספר ענק של עובדים ארוכי טווח, בהשוואה לחברות אחרות בגודל דומה. צוות ההנהלה מעודד עובדים להציע הצעות לשיפור הגיטרות, או דרך ההרכבה שלהן, ובנוסף מעודד אותם לעלות בדרגות או פשוט לעבור מתחנת עבודה אחת לאחרת. מרטין התפרסמה בתחושת המשפחתיות שמופצת בכל מרחב העבודה, ואחת מהתועלות של הצמיחה בחברה הייתה שכעת יש יותר אפשרויות קידום לעובדים מאי פעם.
אחד מהיתרונות של כריס מרטין, במיוחד בהשוואה לאביו, הוא נקודת המבט ההיסטורית שהשיג מצפייה בניסיונות החברה במהלך שנות ה-70 וה-80 הסוערים. כריס ראה מה קרה כאשר יו”ר מאבד את הפוקוס שלו במוצר המרכזי של החברה. אך הזמנים הקשים ביותר של חברת הגיטרות מרטין, בתחילת שנות ה-90 של המאה ה-19 ו-90 שנה לאחר מכן, יכול להקשר גם לחוסר בגיוון, גם בכלים שבנתה וגם בכיס הלקוחות שאליה החברה כיוונה. כיום, המגוון הרחב במחירים של גיטרות מרטין, ומגוון השווה בגודלו של עיצובים וגדלים, מוודא שגיוון לעולם לא תהיה בעיה שוב, למרות שהחברה ממשיכה להתמקד בגיטרה האקוסטית בעלת מיתרי הפלדה בלבד.
צניעותו של כריס מרטין
למרות הצמיחה העצומה שחוותה החברה שלו במשך שני העשורים האחרונים, כריס מרטין נשאר ענו לגבי תפקידו בחברה שנוסדה ע”י סבא רבא (כפול חמש) שלו. “לפעמים הצלחה היא תוצאה של החלטות טובות, ולפעמים אתה פשוט בר מזל. אני חושב שמרטין ראתה קצת משניהם בשנים האחרונות” הוא אמר. כאשר נשאל לגבי פחדיו הגדולים ביותר כאשר מתמודד מול צמיחה כל כך ענקית, הוא מביע דאגה שאולי תפתיע את רוב היו”ר כיום. “אנחנו מקבלים 110% מהעובדים שלנו” כריס עונה ברצינות. “זהו הנשק הסודי שלנו, ואני תוהה כמה אנחנו יכולים לגדול בלי לאבד את זה. אנשים מדברים לגבי ההיסטוריה של גיטרות מרטין והמסורת, אבל הם לא מבינים את זה. זה האנשים שעובדים פה, שמפרידים בינינו לחברות גיטרה אחרות”.
במבט לאחור על תפקידו של האדם שנשא את השם מרטין, במשך חמישים שנות ההיסטוריה האחרונות של חברת הגיטרות מרטין, ניתן לראות בברור שכריס מרטין הרביעי הצליח להטמיע את החלקים הטובים יותר של שני הדורות האחרונים. יש לו את הנכונות של אביו לקחת סיכונים ודחף דומה לגרום לחברה שלו לצמוח, אך השאיפה הזו, מהולה בהתחייבות העמוקה של סבו לעובדים. לשאר העולם, המסורת של מרטין היא הרינגבון, X-Bracing והדרדנוט, אבל עבור כריס, החלק החשוב ביותר מהמסורת הזו, היא האנשים שעובדים בחברת הגיטרות מרטין.
הדור השביעי של מרטין
עם הולדתה של קלייר פרנסיס מרטין ב-13 לספטמבר, 2004, הדור השביעי של מרטין יצא לדרך. אין הבטחה לכך שקלייר תשאוף לנהל את החברה, אך היא גדלה בין הכלים והאותיות הראשונות של שמה המאפשרות לה להמשיך את המורשת, אם היא תבחר זאת. דבר אחד בטוח, כל עוד הגיטרה האקוסטית תמשיך להחזיק את הנוכחות והאהדה שלה בתרבות האמריקנית והעולמית, השם מרטין ימשיך להופיע בכל גדולתו על הקצה המרובע של הכלים הטובים ביותר שנבנים.
אנו מאחלים לכם גלישה נעימה ומהנה.
נשמח לשמוע מכם הערות והארות בכל דבר ועניין.